Interview Yoeke Gunsing

30 januari 2016

Yoeke bewijst dat je met hard werken een heel eind kunt komen

“Tafeltennis zit vol met uitdagingen”

De kennismaking met tafeltennis is voor de 15-jarige Yoeke Gunsing begonnen op de camping. “Ons gezin stond altijd op een camping in Bakkum. Bij het toilethuis stond een tafeltennistafel en ik was daar niet weg te slaan.

yoekegunsingIk vond het zo leuk om te doen dat alleen een balletje slaan op de camping niet meer genoeg was. Ik wilde elke dag tafeltennissen”, vertelt de Amsterdamse enthousiast. De zoektocht naar een vereniging kon beginnen. Het werd TTV Amsterdam. Een prima keuze, zo zou later blijken. Yoeke: “Ik vond het in het begin allemaal nog wel een beetje spannend, want ik was het enige meisje. Daar raakte ik aan gewend en was het heel leuk.”

Ze speelt nog steeds voor Amsterdam. “Bij de jeugd. Ik speel bij Den Helder voor de vrouwen”, aldus de rechtshandige aanvalster. Yana Timina was heer eerste trainster. Daar is ze maar wat blij mee. “Zeker. Je kunt wel zeggen dat ik alles wat ik kan aan haar heb te danken. Ik heb vanaf het begin bij haar getraind. Andere trainers waren Hanna Kruijshaar en Heleen Hop. Wanneer werd duidelijk dat ik mogelijkheden had om op hoog niveau te spelen? Leuke vraag. Ik was of ben nooit degene met het meeste gevoel of talent. Al snel bleek wel dat ik hard kon werken en dat heeft me gebracht waar ik nu sta”, zegt de 4e-jaars VWO-scholier met passende trots.

Ze moet er een hoop voor doen, maar ook voor laten. Yoeke: “Ik woon doordeweeks fulltime op Papendal en in de weekenden ga ik naar Amsterdam. De opleiding is goed te combineren. De communicatie tussen school en Papendal is erg goed. Mijn school speelt er goed op in dat ik aan topsport doe!” Dat moet ook wel, want als we haar vragen hoe een tafeltennisweek er voor haar uitziet, volgt een indrukwekkend rijtje: “Ik train nu zeven keer tafeltennis per week en twee keer fysiek. Op dinsdag en donderdag train ik twee keer tafeltennis. Op maandag en woensdag heb ik één fysieke en één tafeltennistraining. Ten slotte op vrijdag nog een tafeltennistraining op Papendal en soms plak ik daar nog ééntje aan vast in Amsterdam.” Op Papendal wordt zij vooral getraind door Mirjam Hooman, Elena Timina en Marcel Kraa.

Dat hard werken mooie tafeltennismomenten oplevert in haar prille tafeltenniscarrière blijkt wel als we haar vragen om het mooiste moment tot nu toe. “Lastig hoor. Twee keer achter elkaar de Nederlandse titel pakken is wel heel mooi en speciaal. Het winnen van de 6-landen kadettentoernooi in Zweden was geweldig. Ik heb dit jaar ook voor het eerst mee gedaan aan de Europese Jeugdkampioenschappen, dat was een echte belevenis. De NJK en de finale van de Meerkampen zijn echt bijzonder qua sfeer. Dit jaar mocht ik ook meedoen aan de NK-A in Zwolle. Dat is net als internationale toernooien heel speciaal: hoog niveau en professioneel”, zegt Yoeke.

Ze is tevreden met wat ze heeft bereikt, maar weet dat dit nog niet het eindstation is. Haar streven is om in 2016 selectie af te dwingen voor de Europese Jeugdkampioenschappen. Yoeke: “Dat wordt zeker niet makkelijk, maar het lijkt me echt heel gaaf. Mijn doelen voor de zomer van 2016 zijn mentaal en fysiek sterker worden. Ik ben natuurlijk meer gaan trainen en dus hoop ik echt dat ik een stap kan maken. Mijn sterke punten? Ik denk dat ik met backhand de bal wel met veel topspin kan geven. Met mijn forehand kan ik de bal – als ik hem eerder raak – backspin geven. Mijn kracht is denk ik vooral de variatie. Er zijn natuurlijk ook verbeterpunten en die weet ik ook hoor. Dat is ook zo leuk aan tafeltennis. Er zijn altijd genoeg verbeterpunten. Je kunt met zo veel verschillende effecten spelen en variëren in snelheid. Tafeltennis is voor mij een sport vol uitdagingen!”